Απολογισμός


poster_final_smallΗ Ελληνική Εταιρεία Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (ΕΛΕΒΙΤ) διοργάνωσε με επιτυχία το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, που πραγματοποιήθηκε 4-6 Απριλίου, στο Ξενοδοχείο President στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, της IFMBE (International Federation for Medical and Biological Engineering) και της EAMBES (European Alliance for Medical and Biological Engineering & Science). Στο Συνέδριο συμμετείχαν περισσότερα από 200 άτομα, τόσο από τον ακαδημαϊκό χώρο όσο και από τον χώρο των υπηρεσιών  υγείας.

Κατά την πρώτη μέρα διεξαγωγής του Συνεδρίου, ξεχώρισαν οι προσκεκλημένες ομιλίες καταξιωμένων στον χώρο τους επιστημόνων. Ο Καθηγητής Christopher James από το Πανεπιστήμιο του Warwick της Αγγλίας άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στους παρευρισκόμενους με την ομιλία του «B2B - Brain-to-brain Communication: science fact or fiction?», η οποία εστίασε στην πρόοδο της Νευρομηχανικής. Ακολούθησαν η Σοφία Παντελιού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών, με την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία της με θέμα «Modal Damping: A Bone Quality Index», και ο διακεκριμένος ερευνητής Νίκος Στεργιόπουλος, Καθηγητής στην Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάνης (EPFL) και Διευθυντής του LHCT (Laboratory of Hemodynamics and Cardiovascular Technology), με την ομιλία του «Development of clinically relevant medical technology in the academic lab».

Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου φιλοξένησε παράλληλες συνεδρίες, διαρθρωμένες γύρω από δύο κύριους θεματικούς άξονες. Ο πρώτος αφορούσε τη Βιοϊατρική Μηχανική, όπου δόθηκε η ευκαιρία στις ερευνητικές ομάδες της χώρας να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους σε τομείς όπως η Βιοπληροφορική, η Ιατρική Απεικόνιση, η Εμβιομηχανική, η Τηλεματική και η Επεξεργασία Βιοσημάτων. Τα ερευνητικά αποτελέσματα, τα οποία παρουσιάστηκαν με τη μορφή αναρτημένων αλλά και προφορικών ανακοινώσεων, απέδειξαν ότι το έργο που συντελείται στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο, παρά τις δύσκολες περιόδους που διανύουμε.

Ο δεύτερος άξονας αφορούσε την Κλινική Μηχανική, όπου δόθηκε κυρίως έμφαση στις εφαρμογές της βιοϊατρικής τεχνολογίας στην κλινική πράξη. Συγκεκριμένα, οργανώθηκαν συνεδρίες και στρογγυλά τραπέζια που εστίασαν σε κρίσιμα ζητήματα, όπως Καινοτομία και νέες τεχνολογίες στην Ιατρική, Πρότυπα και Ποιότητα στη Διαχείριση του Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού, Σύγχρονες τάσεις στα PACS και Διαχείριση Έργων στη Βιοϊατρική Τεχνολογία. Στις συνεδρίες αυτές  σημαντική παρουσία είχε και ο ιδιωτικός τομέας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων εταιρειών, οι οποίοι παρουσίασαν νέα προϊόντα και προηγμένες τεχνολογικές μεθόδους.

Αυτός ο συνδυασμός της θεματολογίας επέτρεψε αφενός να παρουσιαστεί η διαρκής ερευνητική πρόοδος που συντελείται στη χώρα μας στον τομέα της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και, αφετέρου, να συζητηθούν εκτενώς τα προβλήματα και οι προκλήσεις που συνδέονται με τη χρήση της τεχνολογίας στην κλινική πράξη.

Η τρίτη και τελευταία μέρα διεξαγωγής του Συνεδρίου έληξε με τη βράβευση των νέων επιστημόνων που διακρίθηκαν με τις εργασίες τους. Σε μια προσπάθεια ενθάρρυνσης της έρευνας στη χώρα μας, Ειδική Επιτροπή επέλεξε και βράβευσε, μετά από αξιολόγηση, τις τρεις καλύτερες επιστημονικές ανακοινώσεις νέων ερευνητών.

Στο μενού της παρούσας ιστοσελίδας θα είναι σύντομα διαθέσιμα τα πρακτικά του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου σε ηλεκτρονική μορφή, καθώς και φωτογραφικό υλικό από τη διοργάνωση, η οποία ολοκληρώθηκε αφήνοντας τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις.