Ημερίδα “Ιατρικός Εξοπλισμός: Προδιαγραφές, Συντήρηση, Αξιολόγηση, Πιστοποίηση”

Απολογισμός

Την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018, η Ελληνική Εταιρία Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (ΕΛΕΒΙΤ) διοργάνωσε επιστημονική ημερίδα με θέμα «Ιατρικός Εξοπλισμός: Προδιαγραφές, Συντήρηση, Αξιολόγηση, Πιστοποίηση» στο ξενοδοχείο Τιτάνια στην Αθήνα. Η συμμετοχή στην ημερίδα είχε οριστεί να είναι ελεύθερη. Το ενδιαφέρον αποδείχθηκε μεγάλο μεταξύ των επιστημόνων, δημόσιων λειτουργών, εταιριών και επαγγελματιών του χώρου και η συμμετοχή στην ημερίδα ξεπέρασε τα 150 άτομα. Το πρόγραμμα μετά τον χαιρετισμό του Προέδρου της ΕΛΕΒΙΤ Καθηγητή κ. Παναγιώτη Μπαμίδη και του Αντιπροέδρου κ. Βασίλη Γκέργκη περιελάμβανε δύο στρογγυλές τράπεζες και μια ελεύθερη ομιλία, ενώ υπήρχε χρόνος για συζήτηση με το κοινό μετά από κάθε ομιλία.


Την πρώτη στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Ιατρικός Εξοπλισμός: Τεχνικές Προδιαγραφές – Συντήρηση. Ποιος; Που; Πότε;» συντόνισε ο Αντιπρόεδρος της ΕΛΕΒΙΤ Βασίλης Γκέργκης και άνοιξε η Προϊσταμένη του Τμήματος Εφαρμογής και Σχεδιασμού Υπουργείου Υγείας κα Αθανασία Γεροστάθη με την ομιλία «Διαδικασίες προγραμματισμού, σύναψης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων προμήθειας και συντήρησης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού». Η κυρία Γεροστάθη παρουσίασε αναλυτικά και επεξήγησε το νομοθετικό πλαίσιο και εφαρμοστέο δίκαιο και τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που διέπουν αυτές τις διαδικασίες και προκάλεσε συζήτηση με το κοινό, η οποία λόγω της συμμετοχής και του εντονότατου ενδιαφέροντος του κοινού ξεπέρασε τα στενά χρονικά πλαίσια της ορισμένης συζήτησης. Ο Διευθυντής Έργων της ΣΙΓΜΑΜΙ ΙΚΕ κ. Παναγιώτης Αδάμ Μεγαρίτης παρουσίασε τις «Προμήθειες Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού της Εθνικής Τράπεζας» θέτοντας απτά παραδείγματα προβλημάτων και προμηθειών στην συζήτηση που είχε ξεκινήσει. Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Αρεταίιου Νοσοκομείο κ. Γιώργος Σαατσάκης διεύρυνε το θέμα παρουσιάζοντας μια σειρά «Δυσμενών περιστατικών ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, περιπτωσιακών μελετών – πραγματικών περιστατικών» που τόνισαν την μεγάλη σημασία και την επικαιρότητα του ζητήματος των προδιαγραφών και της συντήρησης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Λόγω της παράτασης του προγράμματος πραγματοποιήθηκε διάλειμμα για γεύμα και την νοηματική συνέχεια της στρογγυλής τράπεζας έκλεισε σε δεύτερο χρόνο ο κ. Παναγιώτης Μαλαταράς, Μηχανικός Βιοϊατρικής στο ΙΝΒΙΤ, με την «Ανάγκη διαχείρισης του ιατρικού εξοπλισμού».


Ο έγκριτος νομικός κ. Θεμιστοκλής Σοφός πραγματοποίησε την ελεύθερη ομιλία «Αιτιότητα της παραλείψεως στην ιατρική αμέλεια», προκαλώντας τον προβληματισμό στο κοινό για ένα μείζων θέμα στην ιατρική πράξη, με επιπτώσεις στην δημόσια υγεία και την κοινωνία, που άπτεται των ζητημάτων της βιοϊατρικής τεχνολογίας, κυρίως ως προς την πρόληψη.


Την δεύτερη στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Αξιολόγηση & Πιστοποίηση Τεχνολογιών Υγείας» συντόνισε ο Πρόεδρος της ΕΛΕΒΙΤ κ. Παναγιώτης Μπαμίδης. Ο Δικηγόρος Δ.Ν. κ. Μαρίνος Παπαδόπουλος παρουσίασε το ευρωπαϊκό πλαίσιο του «Σήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) & Σήματος πιστοποίησης της ΕΕ» καθώς και την εθνική του εφαρμογή, με ιδιαίτερη έμφαση στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ τη συζήτηση συνέχισε ο εμπειρογνώμονας τεχνολογίας υγείας και συστημάτων ποιότητας κ. Γιώργος Παππούς με το θέμα «Πρότυπα και Πιστοποίηση» παρουσιάζοντας τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς φορείς τυποποίησης, την εκπόνηση και την ταυτοποίηση του ευρωπαϊκού προτύπου, τις βασικές απαιτήσεις, τα εναρμονισμένα πρότυπα και τους νέους κανονισμούς. Στην συνέχεια, η συζήτηση πέρασε στους συγκεκριμένους τομείς του Health Technology Assessment με τον Καθηγητή Φαρμακολογίας του ΑΠΘ κ. Δημήτριο Κούβελα να παρουσιάζει την «Αξιολόγηση τεχνολογιών και νέων φαρμάκων» με γλαφυρό και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τρόπο, τον Ομότιμο Καθηγητή Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Νικόλα Παλληκαράκη να συνεχίζει με μια υψηλού επιστημονικού επιπέδου ομιλία πάνω στην «Αξιολόγηση ιατροτεχνολογικών προϊόντων» και την συζήτηση να κλείνει ο εθνικός εμπειρογνώμονας, ΗΤΑ & eHealth Consultant και CEO της HEALTHINK κ. Παναγιώτης Σταφυλάς με την «Αξιολόγηση Εθνικών και περιφερειακών προγραμμάτων ηλεκτρονικής υγείας».


Κατά κοινή ομολογία, το πρόγραμμα της ημερίδας προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον του κοινού, με έντονη και εμπεριστατωμένη συζήτηση των ενδιαφερομένων με τους ειδικούς του χώρου. Η ΕΛΕΒΙΤ εγέγγραψε νέα μέλη κατά τη διάρκεια της ημερίδας ενώ και ένας μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων έδωσε τα στοιχεία επικοινωνίας για να ενημερώνεται από την εταιρία για τις δράσεις της, σύμφωνα πάντα με τον κανονισμό GDPR. Η ΕΛΕΒΙΤ ανανεώνει το ραντεβού για συνέχιση της ενδιαφέρουσας συζήτησης στην επόμενή της διοργάνωση. 


Ο Πρόεδρος της ΕΛΕΒΙΤ
Αναπ. Καθηγητής ΑΠΘ
Παναγιώτης Δ. Μπαμίδης