Πρόταση για υιοθέτηση Κώδικα Δεοντολογίας από την Ελληνική Εταιρία Βιοϊατρικής Τεχνολογίας

Με αφορμή σχετική συζήτηση του Council of Societies της IFMBE, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΕΒΙΤ συζήτησε την αναγκαιότητα να υιοθετήσει η Εταιρία έναν Κώδικα Δεοντολογίας, συμβατό με τους αντίστοιχους άλλων σχετικών διεθνών εταιριών.


Το ΔΣ της ΕΛΕΒΙΤ επεξεργάστηκε τα άρθα που αναφέρονται παρακάτω με στόχο τη συντομία, σαφήνεια και περιεκτικότητα στις πρόνοιές του. Θεωρούμε δε πολύ σημαντικό για την έξωθεν καλή μαρτυρία της Εταιρίας τόσο την υιοθέτηση, όσο και την τήρηση ενός τέτοιου κώδικα.


Ο προτεινόμενος κώδικας αναρτάται εδώ με σκοπό την διαβούλευση με τα μέλη της ΕΛΕΒΙΤ το επόμενο διάστημα. Σχετική ανακοίνωση διενεργήθηκε στις 21/2/2020 στην Ημερίδα της ΕΛΕΒΙΤ στην Αθήνα στο κλείσιμο της διοργάνωσης. Αντίστοιχα θεωρούμε ότι ο χρόνος μέχρι την επόμενη Ημερίδα της ΕΛΕΒΙΤ, η οποία θα γίνει στα πλαίσια του SAN2020 στην Θεσσαλονίκη στις 7-10 Μαΐου 2020 είναι απαραίτητος για να αναπτυχθεί συζήτηση μεταξύ των μελών της ΕΛΕΒΙΤ για τις πρόνοιες του Κώδικα. Σχεδιάζουμε δε, μετά την υιοθέτησή του, να απαιτείται η συγκατάθεση στις πρόνοιες του Κώδικα κατά την εγγραφή ή την ανανέωση συνδρομής στην ΕΛΕΒΙΤ.


Παρακαλούμε τα μέλη της Εταιρίας όπως αποστείλουν τις παρατηρήσεις και τις προτεινόμενες βελτιώσεις ή αλλαγές στο email της ΕΛΕΒΙΤ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.


Προτεινόμενα άρθρα Κώδικα Δεοντολογίας ΕΛΕΒΙΤ:

Κώδικας Δεοντολογίας της Ελληνικής Εταιρίας Βιοϊατρικής Τεχνολογίας

Εμείς, τα μέλη της Ελληνικής Εταιρίας Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (ΕΛΕΒΙΤ), αναγνωρίζουμε τη σημασία της βιοϊατρικής τεχνολογίας στην προάσπιση, προώθηση και προαγωγή της δημόσιας υγείας και ευημερίας, και δεσμευόμαστε στα υψηλότερα πρότυπα ακεραιότητας, υπευθυνότητας και ηθικής και επαγγελματικής συμπεριφοράς.

Ως εκ τούτου, τα μέλη της ΕΛΕΒΙΤ οφείλουν:

1. Να χρησιμοποιούν τις γνώσεις, τις δεξιότητές και τις ικανότητές τους για να εξασφαλίζουν και να ενισχύουν την ασφάλεια, την υγεία και την ευημερία του κοινού, των συναδέλφων τους και των επαγγελματιών στον τομέα της υγείας.

2. Να θεωρούν ότι η ευθύνη έναντι των δικαιωμάτων των ασθενών αποτελεί ένα πρωταρχικό μέλημα.

3. Να υπερασπίζονται το δικαίωμα του κοινού στην ιδιωτικότητα και το απόρρητο.

4. Να εξετάζουν πάντα τις ευρύτερες και μακροπρόθεσμες συνέπειες της εργασίας τους.

5. Να συμμορφώνονται με όλα τα σχετικά εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και κανονισμούς.

6. Να διαχειρίζονται τους δημόσιους πόρους με σύνεση, διορατικότητα και υπευθυνότητα.

7. Να δημοσιεύουν και παρουσιάζουν σωστά και πιστά τα αποτελέσματα της έρευνας με ακρίβεια και σαφήνεια.

8. Να διατηρούν τις μεθόδους και το περιεχόμενο κατάρτισης ελεύθερο από ακατάλληλη επιρροή από ειδικά συμφέροντα.

9. Να προσπαθούν να αποφύγουν συγκρούσεις συμφερόντων και να παραθέτουν συγκρούσεις συμφερόντων σε περίπτωση που προκύψουν.

10. Να εκπροσωπούν τον εαυτό τους, τον τίτλο τους, τον ρόλο τους και την Εταιρία, εφόσον χρειάζεται, με ακρίβεια.

11. Να επιδεικνύουν ειλικρίνεια, δικαιοσύνη και ακεραιότητα σε όλες τις επαγγελματικές αλληλεπιδράσεις.

12. Να διατηρούν αυτόν τον κώδικα με την δράση τους, βάσει παραδείγματος, και με την επιρροή τους.