img

ΗΜΕΡΙΔΑ

«Biomedical Engineering Education in Europe»

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών

Στις 28 Απριλίου 2014 πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών Ημερίδα με τίτλο «Biomedical Engineering Education in Europe», υπό την αιγίδα της IFMBE, της IAMBE και της ΕΛΕΒΙΤ

 

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή το Kick-off Meeting του Έργου TEMPUS BME-ENA (Biomedical Engineering Education Tempus Initiative in Eastern Neighbouring Area), στο οποίο συμμετέχει μία Κοινοπραξία 17 Πανεπιστημίων με συντονιστή τη Μονάδα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (BITU) του Πανεπιστημίου Πατρών. 

 

Στην Ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό ο Prof. Ratko Magjarevic, Πρόεδρος της IFMBE, ο κ. Παναγιώτης Μαλαταράς, Μέλος του ΔΣ της ΕΛΕΒΙΤ, ο κ. Αθανάσιος Γιανναδάκης, Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, και ο κ. Παύλος Αρναούτης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων. Την Ημερίδα άνοιξε η Καθηγήτρια Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, Κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΠΠ. 

 

Το πρόγραμμα της Hμερίδας περιελάμβανε τις παρακάτω ομιλίες: 

 

■ BME Programs in European Universities: Ratko Magjarevic – Prof., University of Zagreb

Ο ομιλητής έκανε εκτενή αναφορά στο επάγγελμα του Βιοϊατρικού Μηχανικού και τις διεθνείς προοπτικές, αφού με βάση και την έκθεση του US Bureau of Labor Statistics αναφορικά με τα επαγγέλματα του μέλλοντος, το επάγγελμα του Βιοϊατρικού Μηχανικού καταλαμβάνει την πρώτη θέση, ως το ταχύτερα αναπτυσσόμενο, με ποσοστό 72%. Αναφέρθηκε επίσης στην έρευνα που έγινε στο πλαίσιο του έργου TEMPUS CRH-BME, η οποία έδειξε ότι στην Ευρώπη σήμερα περισσότερα από 150 Πανεπιστήμια προσφέρουν περισσότερα από 300 προγράμματα σπουδών στη Βιοϊατρική Τεχνολογία, ενώ ο αντίστοιχος αριθμών Πανεπιστημίων το 2000 ήταν 50.

 

■ Generic curriculum of BME postgraduate studies: Tomaz Jarm – Associate Professor, University of Ljubljana

Ο ομιλητής παρουσίασε το υπόδειγμα προγράμματος σπουδών που προέκυψε μέσα από την συνεργασία 23 πανεπιστημίων στο πλαίσιο του έργου CRH-BME και έχει ήδη εφαρμοστεί σε 12 από αυτά. Το υπόδειγμα αυτό προτείνει μία ομάδα βασικών θεματικών ενοτήτων, και συστήνει 4 5 εξ αυτών να συμπεριλαμβάνονται σε κάθε πρόγραμμα σπουδών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας. Επίσης, παρέχει μία λεπτομερή – αλλά όχι εξαντλητική – λίστα επιπλέον μαθημάτων, η επιλογή των οποίων μπορεί να γίνεται με βάση τις τοπικές ανάγκες.

 

The TEMPUS BME-ENA Project: Anastassia Rodina-Theocharaki - PhD, BITU, University of Patras

Στην ομιλία αυτή παρουσιάστηκε αναλυτικά το έργο TEMPUS BME-ENA (Biomedical Engineering Education Tempus Initiative in Eastern Neighbouring Area, 2013-2016). Στόχος του έργου είναι η ίδρυση 4 Κοινών Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Βιοϊατρική Τεχνολογία σε ισάριθμες Ανατολικές γειτονικές χώρες: την Αρμενία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Τα προγράμματα αυτά θα βασίζονται στις συστάσεις του Έργου CRH-BME. 

 

The Interuniversity MSc Program on BME – UPAT & NTUA: Nicolas Pallikarakis – Professor, University of Patras 
Ο ομιλητής, με την ιδιότητα του Διευθυντή Σπουδών, έκανε αναδρομή στα 25 χρόνια λειτουργίας του ΔΠΜΣ-ΒΙΤ, που συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΕΜΠ, και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας για τη συνέχιση των μεταπτυχιακών σπουδών στον τομέα αυτό με την επανίδρυση του Προγράμματος, όπως προβλέπει ο νόμος για τις Μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα. 

 

The student experience: Evgenia Papavasileiou – Student of the Interuniversity MSc Program on BME
Η μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΔΠΜΣ-ΒΙΤ παρουσίασε τη θέση των φοιτητών και εστίασε στα πλεονεκτήματα των διμερών συμφωνιών συνεργασίας με Πανεπιστήμια της Ευρώπης, που επιτρέπουν την κινητικότητα φοιτητών και διδασκόντων. Αποτέλεσμα αυτής της δυνατότητας που προσφέρεται στους φοιτητές του ΔΠΜΣ-ΒΙΤ ήταν περισσότεροι από τους μισούς εγγεγραμμένους του ακαδημαϊκού έτους 2012-2013 να εκπονήσουν τη μεταπτυχιακή διπλωματική τους εργασία σε συνεργαζόμενα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. 


Στη συνέχεια, ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των Ελλήνων συμμετεχόντων, κυρίως μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών, για τις προοπτικές συνέχισης του ΔΠΜΣ-ΒΙΤ με νέα μορφή σύμφωνα με τον νόμο περί μεταπτυχιακών σπουδών στην Ελλάδα, αφού το υφιστάμενο Πρόγραμμα λήγει οριστικά τον Δεκέμβριο του 2014.

 

Submitted by admin on Thu, 08/25/2022 - 14:12