Ελληνική Εταιρεία Βιοϊατρική Τεχνολογίας (ΕΛΕΒΙΤ)

 

Προς άμεση δημοσίευση

 

Θεσσαλονίκη, 10/9/2021

 

Κορυφαίοι επιστήμονες, φορείς χάραξης πολιτικής και εκπρόσωποι της βιομηχανίας στην φετινή «δια ζώσης» διοργάνωση του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και του Aristotle Medical Forum (AMF)

 

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζονται οι εργασίες του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Βιοϊατρικής της Τεχνολογίας της Ελληνικής Εταιρείας Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (ΕΛΕΒΙΤ), που φέτος πραγματοποιείται μεταξύ 9-11 Σεπτεμβρίου 2021 στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), αλλά και με διαδικτυακή κάλυψη λόγω πανδημίας COVID-19, σε συνδιοργάνωση με το Aristotle Medical Forum (AMF) και το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας. Το συνέδριο φιλοξενεί πλήθος ομιλιών, στρογγυλές τράπεζες και παρουσιάσεις επιστημονικών εργασιών στους τομείς της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, Έρευνας και Καινοτομίας.

 

Στο σημερινό πρόγραμμα ξεχωρίζει σειρά ομιλιών του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και της Ελληνικής Εταιρείας Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (ΕΛΕΒΙΤ) αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα και το ρόλο της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και της Πληροφορικής στη διαχείριση της κρίσης και στην προαγωγή της Δημόσιας Υγείας. Προσκεκλημένος, από τη μεριά της Πολιτείας, είναι ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρήστος Δήμας, ενώ θα υπάρξει ζωντανή σύνδεση με Προέδρους διεθνών επιστημονικών και επαγγελματικών οργανισμών Βιοϊατρικής και Κλινικής Μηχανικής και τη Συντονίστρια της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για θέματα ιατρικών συσκευών Adriana Velasquez.

 

Κεντρικές ομιλίες θα δοθούν από τον καθηγητή του UCL του Λονδίνου κ. Γιάννη Βεντίκο, με θέμα τις πολύπλοκες μοντελοποιήσεις εγκεφαλικών ανευρυσμάτων, και τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου κ. Γιώργο Σπανουδάκη, σχετικά με τις σύγχρονες προκλήσεις που δέχονται τα Νοσοκομεία σχετικά με θέματα ασφάλειας.

 

Η ΕΛEΒΙΤ θα τιμήσει ως επίτιμο μέλος της τον Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE Ηλία Μόσιαλο και θα απονείμει μετάλλιο για την προσφορά του στο χώρο της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας στον Καθηγητή της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δημήτριο Κουτσούρη.

 

Απονομή τίτλου Επίτιμου Μέλους της ΕΛΕΒΙΤ στον καθηγητή κ. Ηλία Μόσιαλο

 

Παραδοσιακά η Ελληνική Εταιρεία Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (ΕΛΕΒΙΤ) απονέμει τον τίτλο του Επίτιμου Μέλους σε εξέχουσες προσωπικότητες, που έχουν συμβάλει στον επιστημονικό χώρο εφαρμογής τεχνολογιών υγείας και συνεπώς στους στόχους και στο έργο της Εταιρείας.

 

Με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΕΛΕΒΙΤ, ο τίτλος αυτός απονέμεται φέτος στον Καθηγητή Πολιτικής της Υγείας LSE κ. Ηλία Μόσιαλο. Ο κ. Μόσιαλος συμμετείχε ενεργά με εξαιρετικές ομιλίες και παρεμβάσεις τόσο στους κύκλους διαδικτυακών σεμιναρίων (webinars) της ΕΛΕΒΙΤ όσο και στο Aristotle Medical Forum (AMF) που συνδιοργανώνεται φέτος μαζί με το 9ο Πανελλήνιο συνέδριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας. Η απήχηση αυτών των εκδηλώσεων ήταν ευρεία και έντονη, η δε ανατροφοδότηση και τα σχόλια που λάβαμε ήταν ιδιαίτερα κολακευτικά σε κάθε περίπτωση.

 

Πέρα όμως από αυτές τις διοργανώσεις, η συνολική συνεισφορά του Καθηγητή Ηλία Μόσιαλου στο χώρο της πολιτικής της υγείας, των υπηρεσιών φροντίδας υγείας και της δημόσιας υγείας είναι πολύπλευρη αλλά και προφανής. Πέρα από τις εγκυρότατες μελέτες του στο χώρο της πολιτικής υγείας, οι παρεμβάσεις του στο δημόσιο διάλογο για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 ήταν και εξακολουθούν να είναι κομβικής σημασίας, τόσο για την καθοδήγηση των εθνικών και ευρωπαϊκών προσπαθειών και πόρων, όσο και για την έγκαιρη, έγκυρη και αποτελεσματική ενημέρωση του κοινού για τις πραγματικές συνθήκες, τον κίνδυνο και τις δυνατότητες αντιμετώπισης της πανδημίας.

 

Αν μπορεί η Ελληνική Εταιρεία Βιοϊατρικής Τεχνολογίας να ξεχωρίσει ένα στοιχείο από την προσφορά του Καθηγητή κ. Μόσιαλου κατά τη περίοδο της πανδημίας, αυτό οφείλει να είναι οι παρεμβάσεις του στο δημόσιο διάλογο για την ανάπτυξη και διάθεση των εμβολίων και στον προγραμματισμό του καθολικού εμβολιασμού για τον sars-cov-2.

 

Ως αναγνώριση της παραπάνω συνεισφοράς του, η Ελληνική Εταιρεία Βιοϊατρικής Τεχνολογίας απονέμει τον τίτλο του Επίτιμου Μέλους στον Καθηγητή κ Ηλία Μόσιαλο.

 

Απονομή μεταλλίου για την προσφορά του στο χώρο της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας στον καθηγητή του ΕΜΠ Δημήτριο Κουτσούρη

 

Ο Καθηγητής ΗΜΜΥ ΕΜΠ κ. Δημήτριος-Διονύσιος Κουτσούρης υπήρξε από τους πρωτεργάτες/πατέρες του κλάδου της Βιοϊατρικής Μηχανικής και Τεχνολογίας στην Ελλάδα. Ξεκινώντας ως Διπλωματούχος μηχανικός στην Ελλάδα, έκανε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές του στο Παρίσι και στη συνέχεια εργάστηκε ως ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης σε Πανεπιστήμια της Γαλλίας και των ΗΠΑ μέχρι το 1990, χρονιά που επιστρέφει στην Ελλάδα και στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) ως Αναπληρωτής καθηγητής, αρχικά ως τακτικός καθηγητής στη συνέχεια (1995) και Πρόεδρος Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ μεταξύ 1998-2000. Από το 2000 είναι διευθυντής του Εργ. Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος της ΕΛΕΒΙΤ από το 1996-2000, πρόεδρος του HL7 Hellas μεταξύ 2000-2008 και Συντονιστής ή και εκπρόσωπος στην ΕΔΕ του ΔΠΜΣ Βιοϊατρικής Τεχνολογίας από το 1996 μέχρι σήμερα. Υπήρξε μέλος ή Πρόεδρος διαφόρων Εθνικών Επιτροπών, μεταξύ άλλων της Επιτροπής Στρατηγικής για την Υγεία και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και της οργάνωση του e-health forum το 2014 στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ.

 

Πέρα από αυτά όμως, αν θα ήθελε η Ελληνική Εταιρεία Βιοϊατρικής Τεχνολογίας να ξεχωρίσει ένα στοιχείο από την προσφορά του Καθηγητή κ. Κουτσούρη, αυτό οφείλει να είναι η συνολική του προσφορά στο χώρο με τη διεκδίκηση και την προσέλκυση πόρων και χρηματοδοτήσεων από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα όπως και η εκπαίδευση μιας ολόκληρης «στρατιάς» νέων επιστημόνων, ερευνητών, επαγγελματιών υγείας και η μύησή τους στο χώρο της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και της ψηφιακής υγείας. Ως αναγνώριση της παραπάνω συνεισφοράς του, η Ελληνική Εταιρεία Βιοϊατρικής Τεχνολογίας απονέμει ειδικό μετάλλιο στον Καθηγητή κ Δημήτριο-Διονύσιο Κουτσούρη.

Submitted by admin on Thu, 08/25/2022 - 15:06